28 Ekim 2011 Cuma

Rose Funeral - Gates Of Punishment



Ohio'nun Cincinnati kentinde kurulmuş olan ve 2006 yılının başından beri müzik hayatlarını devam ettiren Rose Funeral, yepyeni ve bomba gibi gelen üçüncü albümleriyle tekrar bizlerle. "Gates Of Punishment" her haliyle grubun zirve yaptığı bir albüm; 2007'de çıkardıkları "Crucify.Kill.Rot" debut'larından bu yana oldukça uzun zaman geçti, fakat grup her çalışmada, her kayıtta bunun üstüne bir şeyler koyarak devam etti. Metal Blade Records ile yeni anlaştıklarında hepimiz 2009'un en kaliteli albümleri arasında Rose Funeral'ın The Resting Sonata'sının olacağını tahmin ediyorduk -ki onlar da bizi kesinlikle yanıltmadı; hem teknik anlamda, hem de müzikal anlamda son derece doyurucu bir albümdü The Resting Sonata. 

Fakat, şimdi önümüzde bambaşka bir Rose Funeral albümü mevcut. Gates Of Punishment gerçekten çok "dolu" bir çalışma, parçalardaki trafikleri tam olarak özümsemek için bile ciddi kafa yormalısınız. Deathcore temelinde yatan metot bu olabilir, ancak sunuş biçimi her zaman farklılık yaratır. İşte bu farklılığı en etkili şekilde yansıtan bir albüm Gates Of Punishment.

Albümün giriş parçası "Legions Of Ruination" adını taşıyor ve sanki bir gerilim filmi izliyormuşsunuz gibi arkadan yankılanan karanlık bir efekt ile başlıyor. Bu kısa interlude'un ortalarına doğru öyle ani ve agresif bir giriş yapılıyor ki, bir anda bulunduğunuz moddan çıkıp bambaşka bir dünyaya yol alıyorsunuz. Özellikle gitarda Kevin Snook imzalı enfes bir solo dikkat çekiyor, kapanışı da sarsıcı bir breakdown ile yapıyorlar. İkinci sırada "Grotesque Mutilation" karşımıza çıkıyor ve daha ilk saniyesinde başlayan son derece hızlı ataklarla enerjiyi tavan yaptırıyor. Blast konusunda özellikle bu albümde çığır açan davulcuları Dusty Boles, bu parçada da muhteşem işler yapmış -ki çok güç trafikleri kolaylıkla yönlendirmiş ve grubun agresifliğine kesinlikle artı değer katmış. Grotesque Mutilation'ın tam ortasında başlayan olağanüstü breakdown ise anlatılmaz yaşanır cinsten bir deneyim, tek kelimeyle sarsıcı. 

Üçüncü sırada ise kısa bir piyano armonisiyle açılan "Beyond The Entombed" var. Deathcore karanlığı adına ellerinden gelen her şeyi veren bir parça olmasının yanında, gitarlarda hem Kevin Snook hem de vokal/gitar Ryan Gardner'ın harikulade bir uyumu söz konusu. Parçanın ortalarına doğru yine piyano efektleriyle başlayan ve "Eclipse the sky with doom!" haykırışı ile doruğa ulaşan kelimenin tam anlamıyla "efsanevi" bir breakdown mevcut ki ardından akan muazzam soloyla birlikte Beyond The Entombed'u çok ama çok farklı kılan öğeler bunlar. Kolonları biraz daha açıp dinlerseniz, bulunduğunuz yerde küçük çaplı bir deprem etkisi yaratabileceğinizden şüphem yok. Bunun için aşağıdaki linke bir göz atın derim :
Ardından gelen parça "False Divine" ise Ryan Gardner'ın hızlı ve brutal vokallerinin yanında Morbid Angel'dan hatırlayacağınız Steve Tucker'ın da kendine has vokalleri ile süslenen bir parça. Özellikle bu iki ismin biraraya geldiği kısımlar harikulade bir şölen yaratmış; enerjisi baştan sona yüksek ve son derece teknik bir parça False Divine. Ayrıca gerilim ve korku öğelerini de gayet güzel  bezediklerini belirtebilirim. 

Albümde tüm parçaların drop A tabanlı olduğunu hatırlatarak, bir de bu akordan gelen breakdown'ların yarattığı etkileri tekrar düşünmeniz gerektiğini söylemeliyim. Örneğin, albümün 5. parçası "Arise Infernal Existence" enfes gitar solosuyla öne çıkarken, solonun kapanışında ise tabiri caizse bomba etkisi yaratan bir breakdown karşımıza çıkıyor ve parçanın havasını komple değiştiriyor. Daha doğrusu insanlığın artık zıvanadan çıktığını gayet iyi gözler önüne seren sözleri ile olması gerektiği havaya bürünüyor demeliyim. 6. sırada "Malignant Amour" var -ki bu parçaya Kate Alexander adlı Cincinnati'li bir soprano eşlik etmekte. Bu şekilde bir nevi senfonik deathcore havasının yaratılmaya çalışıldığı anlaşılıyor, fakat bunu klavye efeklerine başvurmadan yapabilmek ise Rose Funeral'ın marifeti olmalı. Zira kapanışa yaklaşırken kendini gösteren muhteşem breakdown, bunun nasıl başarılabildiğinin naçizane bir kanıtı oluyor bile.

7. sıradaki "A Recreant Canticle" bile bir interlude'dan çok daha fazlasını sunuyor; üzerine söz yazılmış olsaydı gerçek anlamda komple bir parça olup albüme o şekilde konulabilirdi bile. Ardından gelen  "The Desolate Form" ise çıldırtıcı riff'leriyle ve karmaşık trafiğiyle bir matematik problemi niteliğinde. Gruptaki her elemanın kendini aştığı parçalardan biri olmasının yanında sözleriyle de tam bir katil profilini tanımlıyor -ki parçanın ortasında başlayan ders niteliğindeki breakdown dahi "Butcher everyone, butcher everyone, butcher everyone, I want to kill them all!" gibi liriklere sahip. Ancak outro kısmına yayılan breakdown gerçek anlamda yıkıcı, sarsıcı, parçalayıcı. Kesinlikle dikkatle dinlenmesi gereken bir bölüm. Albümdeki 9. parça "Entercism" hem vokalleri hem de gitarları bakımından eşsiz bir eser. Vokallerde Ryan daha tiz scream tonlarına çok daha sık inerek harikulade brutal vokaline ilave bir güzellik getirmişe benziyor. Öte yandan Kevin'in olağanüstü soloları apayrı bir hava katmış parçaya; tabi bunların yanında daha başlangıç ve kapanış breakdown'larını söylemedim! 

Albümün 10. parçası "Amidst Gehenna" ise kesinlikle tüyleri diken diken edecek bir breakdown-armoni trafiğiyle başlıyor ve bu başdöndürücü kısmın akabinde gelişen hızlı ataklar, blast'lar ve sololarla "eargazm" kisvesine bürünüyor. Kelimelerin kifayetsiz kalacağı bu parçayı da aşağıdaki linkte dinleyebilirsiniz :
Gates Of Punishment'ı katan eser ise yine aynı isimdeki parça "Gates Of Punishment" ve kısa bir albüm özeti gibi olduğunu söylemek mümkün. Albümün en uzun parçası, fakat asıl ilgi çeken kısım ise kapanışa yaklaşırken karşımıza çıkan çok ama çok şaşırtıcı tunnel kısmı. Bir deathcore parçasında duymaya alışkın olmadığımız türden new-age geçişi söz konusu ve Rose Funeral'dan bir anda Enya'ya geçiyormuş gibi bir hissiyata kapılmanız son derece olası. 

2011'in son haftalarına yaklaşırken senenin en iyi albümlerinden birine imza attıkları için Rose Funeral'e büyük bir teşekkürü borç biliyorum! 

Parça Listesi:

1. Legions of Ruination
2. Grotesque Mutilation
3. Beyond the Entombed
4. False Divine
5. Arise Infernal Existence
6. Malignant Amour
7. A Recreant Canticle
8. The Desolate Form
9. Entercism
10. Amidst Gehenna
11. Gates of Punishment

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder