4 Ekim 2011 Salı

Friend For A Foe - Source Of Isolation

Myriad Records'un yeni keşiflerinden biri olan Washington DC'li progressive metalcore grubu Friend For A Foe'nun debut EP'si Source Of Isolation sonunda yayımlandı. Facebook sayfalarından da uzun süredir çalışmalarının haberlerini yayımlayan grup, 8 parçalık bu EP ile oldukça büyük sükse yapacağa benziyor. Grubun sound olarak Textures, Periphery ve Dream Theater karışımı bir ayar yakaladığını söylemek mümkün. Bu kadar farklı tarzları böyle teknik ve doyurucu şekilde birleştirmek gerçekten büyük iş. Fakat bunda özellikle vokalist Chris Barretto'nun etkisi olduğunu söylemek mümkün; 2008-2010 yılları arasında Periphery'nin vokalisti olarak sahne alan Chris, Periphery'nin geçen sene çıkarttığı debut albümlerinin de son derece farklı bir sound yakalamasını sağlamıştı. 


Albümdeki parçaların çoğunda djent etkisi seziliyor; EP'nin interlude şeklindeki kısa açılış parçası "C.I." da bile metalcore ritmlerinin dışında karmaşık djent stilini fark edebilirsiniz. İkinci parça "The Sky And The Fall" metalcore ritmleriyle başlayıp djent ve post-hardcore'a kayan oldukça değişik bir çalışma. Üçüncü parça "Idle Hands" melodik bir riff ve scream'lerle bezenmiş sağlam bir atakla başlıyor. Vokalist Chris Barretto'un hem brutal hem de clean vokali muazzam; özellikle parçanın nakarat kısmında her iki vokalini de kullanmış ve ne kadar farklı bir clean tonu olduğunu da bizlere göstermiş. Üstelik, Periphery'deyken yaptığı kayıtlarda clean tonu daha ekolu ve brutal vokalleri daha derinden gelmekteydi; burada ise hem clean hem de brutal vokalleri son derece belirgin ve frekans olarak yüksek. Albümün dördüncü parçası "For Less" kesinlikle büyük bir çalışma. Post-hardcore'dan djent'e kadar bir çok yelpazede kayıyor ve albümdeki en melodik riff'lerin bulunduğu parçalardan biri olarak göze çarpıyor. Özellikle parçanın sonlarına doğru başlayan djent temelli atak, FFAF'ın özgün sound'unu ortaya koyabilecek bir bölüm kesinlikle. 


5. parça ise 6.50 dakika ile albümün en uzun parçası olan "Vultaggio". Kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir eser. Clean tonla başlayan ve clean vokalle devam ederken djent ritmleriyle patlayan bambaşka bir çalışma olmuş. İnişli çıkışlı trafiğiyle her anlamda kulak dolgunluğu sağlayabilen parçalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. "She tries and she fights, but she can't break free. Suddenly taken, suddenly broken, she can't breathe..." gibiduygusal içerikli sözlere sahip olmasıyla birlikte son derece de etkileyici clean vokaller içermekte; öte yandan outro atağı da kesinlikle efsanevi, tam bir duygu patlaması şeklinde. Albümün 6. parçası "Formulaic Transition" da tıpkı albüm intro'su gibi kısa bir interlude olarak karşımıza çıkıyor. 


Yedinci parça "Niacin" ise üzerinde çokça durulması gereken bir eser; parça karmaşık bir armoniye eşlik eden muhteşem bir atakla başlıyor ve djent ritmlerinin üzerine binen clean vokallerle devam ediyor. Fakat bu parçanın özellikle gitarlarına ayrı bir parantez açılmalı. Tony Marshall ve Chris Purvis'in gitarlarda muhteşem uyumu albümün her saniyesinde göze çarpıyor, ancak bu parçada daha da derinden etkiliyor. 


Bu özel albümün son parçası "Fallout" agresif başlangıcıyla dikkat çekiyor. Progressive metalcore öğelerinin de sıkça kullanıldığı bir parça olmakla beraber, ikinci dakikasının ortalarında başlayan djent/metalcore karışımı bir breakdown ile albümdeki diğer parçalardan da farkını ortaya koymuş gözükmekte.


Baştan sona enerjisi hiç düşmeyen, son derece teknik ve tarz açısından dolu dolu bir çalışma ile karşımıza çıkan FFAF'ı ilerleyen yıllarda daha çok duyacağımızdan şüphemiz yok. "Source Of Isolation"ı şimdiden senenin en güçlü albümleri arasına girmiş olarak kabul edebiliriz.


Parça Listesi : 
01. C.I.
02. The Sky And The Fall
03. Idle Hands
04. For Less
05. Vultaggio
06. Formulaic Transition
07. Niacin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder