8 Ekim 2011 Cumartesi

Fit For A King - Descendants

Texas'tan çıkan yeni nesil metalcore gruplarından biri olan Fit For A King, debut albümleri "Descendants" ile piyasaya oldukça yüksek seviyeden bir giriş yapmış oldu. Adını 1937 Amerika yapımı bir macera filminden alan grup, 2010 yılının başlarından beri sürdürdükleri çalışmaları bu albümle taçlandırmış olmakla birlikte yakın zamanda isimlerini bolca duyuracağa benziyor.


Grubun sound olarak For The Fallen Dreams ile kısmi benzerlikleri olduğu söylenebilir, fakat FTFD'nin son albümü "Back Burner" ile kıyaslandığında çok daha az melodik bir albüm olarak göze çarpıyor "Descendants". Hiçbir label'a bağlı kalmadan kendi imkanlarıyla çıkarmış oldukları debut, hafif interlude havasını taşıyan bir intro'dan sonra "Ancient Waters" isimli tek kelimeyle muhteşem bir parça ile başlıyor. Breakdown'ları, akıcı riff'leri ve nakaratına bezenmiş clean öğeler ile çok lezzetli bir eser ve aynı zamanda albümün ilk video klip parçası. Hemen aşağıda bu yepyeni klibi izleyebilirsiniz :


Güçlü bir breakdown ile başlayan albümün üçüncü parçası "Buried" özellikle oturmuş metalcore ritmleri ve gitarlarıyla dikkat çekerken, kullanılan hafif efektler de parçaya ayrı bir hava katmış. FFAK'in hemen her parçasında duyabileceğiniz sert breakdown'lar "Buried" içinde de var; öte yandan kapanışa yaklaşırken clean vokaller tekrar öne çıkıyor ki gitarist Justin Hamra'nın clean vokalleri oldukça temiz. Dördüncü parça "Parallels" albümde clean öğeleri en fazla barındıran parça ve bu sebeple post-hardcore'a da çok yakından göz kırpıyor. Gerek ritmleri, gerekse parçanın trafiği son derece akıcı ve keyifli; albüm genelinde de olduğu gibi bu parçaya da belirgin bir hiperaktif enerji hakim. Ardından gelen "The Architect" ise öncelikle grubun davulcusu Jared Easterling'in büyük efor sarfettiği parçalardan biri olarak dikkat çekmekle birlikte, kesinlikle metalcore'un her öğesini içinde barındıran bir parça.


Albümün 6. parçası albümle aynı adı taşıyan "Descendants" ve vokal Ryan Kirby'in üst düzey performans gösterdiği bir eser olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte, albümdeki en kısa ikinci parça olmasına rağmen breakdown bakımından en dolu parça "Descendants"; oldukça karmaşık, teknik ve sert breakdown depremlerinin yaşandığı bir parça olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hemen ardından gelen "Hollow Eyes" ise diğer parçaların aksine melodik girişiyle göze çarpıyor. Süregelen melodik riff'leri breakdown'larla kesiştirmesinin yanında, 1.41'de başlayan muhteşem breakdown Justin'in harikulade clean vokalleriyle birleşince kelimenin tam anlamıyla inanılmaz bir parça ortaya çıkmış. Sekizinci parça "The Roots Within" ise ani bir breakdown ile başlayarak, bu sarsıcı girişinin yarattığı güçlü havayı bir saniye bile düşürmeden, hatta -yine- clean vokallerle de destekleyerek ve -yine- uzun bir breakdown ile kapatarak fena halde kafa uçuran çok keyifli bir çalışma.


Ardından gelen "The Faint, The Desolate" ile hafif bir interlude havası seziyorsunuz, fakat bu kısa geçişin ortalarına doğru sizi sımsıcak bir metalcore atağı sarıyor. Zira dinleyenleri yavaş yavaş albümün onuncu ve bana göre en agresif parçası "Messenger, Messenger" için hazırlıyor. Yalnızca girişiyle değil, devamında sıklıkla duyulabilecek breakdown patlamalarıyla da gerçekten on yumruk etkisi yaratan parçalardan "Messenger, Messenger". Çoğu Christian Metal grubunun yaptığı gibi kendilerini ya da birilerini Tanrı/peygamber yerine koyma konsepti bazı noktalarda FFAK'ı da sarmış olmalı ki, bu parçada "I've been building a nation, under the water, on top of graves!" şeklinde bir başlangıç ve "Prepare your heart with the truth, for those sleeping, need it the most!" şeklinde de bir kapanış göze çarpmakta.


11. parça "A Love That Transcends Understanding" ise tamamiyle clean ve hafif bir çalışma olarak öne çıkıyor, zira albümde bulunan en sessiz parça. Fakat kasten de yapılmış olabilir, ardından gelen albümün son parçası "Unchanging" ise bir o kadar dağdeviren cinsten. Albümün en uzun parçası olmasının yanında, melodik öğeleri şahane breakdown'lar ve ataklar ile birleştirerek tam bir melodik metalcore konsepti oluşturdukları söylenebilir. Esasen onları tümden bu konsept içinde de değerlendirebiliriz; yalnızca, "Unchanging" hem albüme son noktayı koymasıyla hem de teknik açıdan son derece doyurucu bir sound'a sahip olmasıyla tipik bir kanıt pekiştirici görevi görmüştür diyebilirim.


Son zamanlarda dinlediğim en güzel albümlerden biri "Descendants" ve bir debut albüm olmasına rağmen yakın zamanda büyük sükse yapacağına eminim. Fit For A King ismini ilerleyen zamanlarda sıkça duyacağız gibi gözüküyor.


Parça Listesi :
1. Il Diluvio
2. Ancient Waters
3. Buried
4. Parallels
5. The Architect
6. Descendants
7. Hollow Eyes
8. The Roots Within
9. The Faint, the Desolate
10. Messenger, Messenger
11. A Love That Transcends Understanding
12. Unchanging




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder