23 Kasım 2011 Çarşamba

Walking With Strangers - Hardships

Normalde hepimiz İsveç'i kuzey metaliyle veya en uç noktada post-rock ile özdeşleştiririz, ne de olsa alışılageldik sound'larından vazgeçemeyeceklerdir. Kuzeyin, birbirinden etkilenen metal türleri arasında sıkışıp kaldığı zannı aslında son yıllarda oldukça devrilmiş bir düşüncenin ürünü, zira özellikle metalcore sahnesinde bu yenilenmenin örnekleri gittikçe çoğalıyor. İşte yeniliğin en son aşamalarından birinde, karşımıza Walking With Strangers çıkıyor ve varolan çoğu tabuyu alt üst etmeye başlıyor bile. 

2009'dan beri müzikal hayatlarını sürdüren Trollhättan gençleri, geçtiğimiz sene Buried, Dead & Done adlı EP'leriyle adlarından oldukça fazla söz ettirmişlerdi. Zira müzikalitenin zirvede olduğu bir kayıt ortaya çıkarmalarının yanında, ilerisi için de son derece ümit verici bir gelişim kaydetmektelerdi ve bunun meyvelerinin 2011 yılında almaya başladılar. Yine kendi imkanlarıyla hazırlamış oldukları debut albümleri Hardships, bu çıkışlarının en büyük ürünü ve her anlamda on üzerinden on verilecek bir prodüksiyon. 

Parçaların altyapısı bilindik metalcore sound'ları dışına çıkarak hem enerjik hem de melodik bir ortam oluşturuyor ve kaotik duruşu, dinamikleri ve duygusal öğeleri patlamaya hazır hale getiren yapısıyla enfes bir yapı ortaya koyuyor. "Roots", "A Diamond Amongst Stones" ve "Never" parçalarında anlaşılabileceği gibi, sert core ritmleri ve riff'leri üzerine harikulade armoniler katan iki gitarist Ciffe Lennartsson ve Pontus Johansson grubun bu özgün stilini yaratan öğelerin başlıca mimarları denilebilir. Özellikle "These Walls pt.2" adlı interlude'da gözlenen djent etkisi, aslına bakılırsa tüm parçalarda ara formlar halinde serpiştirilmiş durumda ve bu, gerçek anlamda dinleyici odaklayan ve ilgisini koruyan bir özellik olarak dikkat çekiyor.

Vokallerde Robin Schulz'un performansı kesinlikle takdire şayan, geçişlerdeki patlamaları çok etkili bir şekilde yaşatan bir vokal tarzı olmasının yanında, brutal frekanslarında da oldukça rahat biçimde kayabiliyor ve böylece melodik özellikleri fazla olan parçalara harikulade uyum sağlıyor. Zaten albümün ilk çıkış parçası olan Dead Hands'in video klibinde de bu bahsettiğim performansa birebir tanık olabilirsiniz :
Albüm genelinde olabildiğince az gitar ve vokal efekti kullanılmış olması da elbette büyük bir artı, özellikle son 1 senede yapılan çoğu miksajda rastladığımız breakdown ile katışık vokal efektleri bu albümde bir ya da iki kez karşımıza çıkıyor. Temele bakıldığında ise, grubun sound olarak Elitist ve Northlane arası bir formda olduklarını söyleyebilirim; hatta "Heart" adlı parçaları Elitist'in Caves'i ile riff bakımından bir miktar benzerlik taşıyor, fakat onlar için bunun en fazla bir ilham kaynağı olmuş olabileceğini tahmin etmek zor değil. 

Sonuç itibariyle, Hardships her yönüyle özel bir kayıt ve grup bu "özel" eserlerini birarada uzun uzun çalıştıkları 2 seneye borçlular. Albümün kapanış parçası "Set Your Mind" muhtemelen bu fikirlere dayanan bir özet olacaktır, dinlemeniz yüksek derecede tavsiyemdir. 

Parça Listesi :
01. Legends
02. Roots
03. Heart
04. Dead Hands
05. These Walls Pt.I
06. Never
07. Feed
08. A Diamond Amongst Stones
09. These Walls Pt.II
10. Set Your Mind


ararar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder