23 Kasım 2011 Çarşamba

Northlane - Discoveries

2011'in sonlarına yaklaşırken yeni ve kaliteli albümlerin sayısında da ciddi bir artış gözlenmekte. Özellikle metalcore sahnesinde yeni nesil grupların artmış olması, rekabeti de doğrudan etkileyerek daha fazla kaliteli yapımın ortaya çıkmasını sağladı diyebiliriz. Avustralya'nın baş şehrinin batı yakasında 2009 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren genç beşli Northlane, Eulogy Records ile tanışmalarının üzerinden fazla süre geçmeden ilk LP'leri Discoveries'i yayımlayarak piyasaya oldukça iddialı bir giriş yapmış oldu. Bir kalemde metalcore, post-hardcore ve djent sound'larını katıştırmış olmalarıyla büyük ilgi çekecek olmaları bir yana, parçaların trafiklerinde gösterilen efor ve enstrümantal hakimiyetleri bakımından son derece üstün bir konumda oldukları aşikar. Yeni nesil gruplar arasında yer alıyor olsalar da sanki 10 senedir biraradalarmışcasına uyumlu ve teknik bir yapıları mevcut, bu da doğal olarak parçaların kalitesine yansıyor. Djent konsepti üzerinde düşünürsek PeripheryStructures ve Volumes gibi gruplarla rahatlıkla bir tutulabilecek olmalarının yanında, metalcore etkisi olarak da gerek breakdown'ları gerekse melodik riff'leriyle bambaşka bir bileşim sunuyorlar. 

Vokallerde Adrian Fitapaldes'in inişli çıkışlı ve dinamik performansı, hem metalcore'a hem de post-hardcore'a yatkınlık sağlayarak parçaların içersinde ilginin hep üst düzeyde tutulabilmesini sağlıyor. Clean vokallerin "Solace" dışındaki tüm parçalarda duyulabileceği Discoveries'in en farklı yanlarından biri de temponun hiç düşmüyor olması. Melodik öğelerin kullanıldığı kısımlar dahi akışı yavaşlatmasına rağmen heyecanı ve enerjiyi tüketmiyor. Davulda Nic Pettersen'in setin tamamını kullanan agresif tekniği özellikle djent'e büyük bir katkı sağlamasının yanında, geliştirici fikirlerini "Abrasumente", "Metamorphosis" ve "Transcending Dimensions" parçalarında çok net bir şekilde fark edebiliyoruz.

Gitarların uyumu bakımından tüm parçalar dikkat çekici, fakat aralarından "Dispossession" ve "Exposure" bir iki adım daha öne çıkarak kulaklarımızı o enfes riff'lere kabartmamızı sağlıyor ve tarzlar arasında ne kadar esnek geçişler yapabildiklerini de gösteriyorlar bizlere. Kayıttaki her parçaya gösterilen lirikal ve enstrümantal özen ve derinlik, kullanılan farklı teknik ve dinamikler, Discoveries'in bambaşka bir noktada değerlendirilmesini mümkün kılıyor -ki bu sayede senenin en güçlü yapımlarından biri olduğu kanaatini net bir şekilde ortaya koyabiliriz. 

Albümden güzel bir örnek olarak "Metamorphosis", aşağıdaki linkten dinlenebilir ve bu, albümün tamamını edinerek devamını getirebilmeniz için güzel bir başlangıç olacaktır :

Parça Listesi:
01. Dispossession 
02. Abrasumente 
03. Comatose 
04. Transcending Dimensions 
05. Discoveries 
06. Collision 
07. Exposure 
08. Metamorphosis 
09. Solace 
10. I Shook Hands With Death 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder