14 Eylül 2012 Cuma

As Oceans - Enough Light to Warrant the Contrast

Öyle bir müzik kafası var ki bazı gruplarda, hakikatten nasıl bu kadar çeşitli ruh halleri barındırıp bunları renkli bir demet haline getirebiliyorlar anlamak çok güç. Bunun yalnızca müzikaliteyle ölçülecek bir tarafı da yok bana kalırsa; onların da ne hissettiğini az çok anlayabiliyorum ancak o 'ilham' denen katık olmadığı sürece hiçbir yeteneğin, hiçbir icraatin bir ağırlığı oluşmuyor. Ruh hepsinden önce gelmeli; hangi tür icra ediyorsanız edin, içine önce ruhunuzu katmalısınız. 


İşte lafın uzantısı ise beni buraya taşıyan oluşum zaten, kısacası "As Oceans"; yani tekniğin safkan ruhla bileşimi! Metalcore, deathcore, djent, bunların hepsi belli oranlarda içiçe geçebilir  -ki artık kanıksayabildiğimiz kesişmeler bunlar, ancak North Carolina'lı bu adamların yaptığı her parçanın sanki kendine has bir 'canı' var gibi! Ciddi bir şekilde iç titretiyor, bazen sarsıyor, yeri geliyor kafa uçuruyor, vakit geliyor ki nefes kesintileri yaşatıyor insana. Böylesi derin hissiyatları bu tür 'heavy' türlerin nasıl sağlayabildiğini ise aşina olmayanların anlayabilmesi pek mümkün olmadı, olmayacak, olmaz. 

Öte yandan, bende yalan yok, bu debut albüm esasen 19 Temmuz 2012 tarihinde yayınlanmış olmasına rağmen kendisine daha yeni yeni konsantre olup içselleştirebildim. Bu kadar etkileneceğimi bilsem çıkar çıkmaz bu değerlendirmeyi yazar, cümle aleme ilan ederdim oluşan tarifsiz yakınlığımı. Albümün 'neredeyse' bir başyapıt kıvamında olmasının en önemli sebebi bence gitaristler Wes Byrant ve Joey Diehl'in alabildiğine deli çalmış olmaları. Bilen bilir, djent'i djent yapan da zaten gitarların tekinin kaotik ritimlere uyması, diğerinin ise solodan solaya koşturması olmuştur hep. Ammavelakin bu adamların yaptıkları tek düzelikten yeterince uzak olan djent'i bile olağanüstü bir kakafoniye sürüklüyor, üstelik bunu yaparken de vermek istedikleri duygulardan bir an olsun uzaklaşmıyorlar. 

Önceki paragrafta bahsettiğim gibi, her parçanın sanki bir 'canı' var, bir hikayesi var bu albümde; Waves örneğinde olduğu gibi, sanki 6 dakikalık bir film akıyor gerilim sahneleriyle biten. Gameface, Bro! bu adamların ellerinden nasıl çıktığı anlaşılamayan naiflikte, ıssız bir hafiflikte enstrümantal bir interlude olabilir, fakat A Low Center of Depravity gerek deprem etkisi yaratan intro'suyla, gerek muazzam trafikleriyle bu naifliği yerlebir edebilecek kapasiteye gani gani sahip. Bu parçanın bir nevi albüm özeti olabileceği kanaatine de varabilirim, nitekim o sarsıcı breakdown'ların ve künt djent tonlarının enfes sololarla seviştiği en etkileyici parçalardan biri bu albümde. Akabinde gelen Textures Beneath Bare Feet ise girişiyle sanki bir Misery Signals parçası izlenimi verse de, akan saniyelerde anlıyoruz ki aslında parça deathcore seviyelerinde usul usul değil, tabiri caizse tüfek gibi saydırıyor. Albümün son parçası Celestial Figures için ayrı bir parantez gerekiyor sanki; tamam albüm kapanışının en uzun parça olması çok da şaşırtıcı sayılmaz, fakat onca djent/progressive deathcore karışımı sound yelpazesinden sonra parçanın kapanışına varan pasajı nasıl böyle etkileyici bir clean ile -ki bu kısımdaki clean vokaller de yine aynı kişiden, grubun vokali Logan Lawson'dan çıkma- kurabilmişler? Ve hatta o pasajın sonrasında parmak ısırtan, duvarlara tırmandıran, sağı solu kırma isteği yükleyen uzuncana outro'yu nasıl yaratmışlar? İşte benim de şaşkınlığım bu, tabi nasıl yapılabildiği ile ilgili değil, nasıl bu kadar 'derinleşebildiği' ile ilgili. Djent çok farklı bir dünya; paralel evren diye bir yer varsa, fon müziği kesinlikle bu. 

Sizi yeteri kadar heyecanlandıracak bir trailer'ını paylaşacağım, ancak tüm albümü dinleyecek olanlar için söyleyeyim ki kesinlikle baştan sona sindire sindire dinlenmesi gereken bir albüm  Enough Light to Warrant the Contrast. Hadin bakalım, şimdi kulaklara kuvvet ey ahali!

PS: Açılış parçaları Eternum'dan fazla tırsmayın, ısırmaz. Hoşçakalın!
 
Orijin : Boone, North Carolina, US
Janr : Progressive Deathcore / Djent
Kalite : MP3, 320 kbps 
Parça Listesi :
1. Eternum
2. Measured
3. Existence Patterns
4. Gameface, Bro!
5. No Reason To Wait
6. The Omnist
7. Waves
8. A Low Center Of Depravity
9. Textures Beneath Bare Feet
10.Terraforming
11. Celestial Figures


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder