Özellikle 2011 yılı itibariyle Amerika ve Avrupa topraklarında önü alınamayan biçimde yayılmakta olan djent furyası, sonunda Çek Cumhuriyeti'ne de ulaşarak ne denli derin bir janr olduğunu kanıtladı. Metronomları dahi şaşırtan ritmlerin ve akılalmaz riff'lerin birbirinin içine tuhaf ve kaotik yollarla karıştığı bu janrın Çek bayrağını taşıyan temsilcisi Modern Day Babylon, 27 Ekim 2011 tarihi itibariyle The Manipulation Theory adlı debut EP'lerini piyasaya sürdü. Daha önce Apostate ve Scound gibi metalcore gruplarına da evsahipliği yapmış olan Çek piyasasına düşmüş ilk djent grubu olarak göze çarpan Modern Day Babylon'un en önemli özelliği, 'djent 3 kişiyle icra edilebilecek bir tarz değildir' ifadesini yerle yeksan etmeleri - ki bu halleriyle dahi yeterince doyurucular.
Sayfamıza misafir olan debut albümleri tamamen enstrümantal bir çalışma olmakla birlikte, grubun vokalsiz oluşu sound açısından en ufak bir eksiklik oluşturmuyor. Zira parçalar öyle baş döndürücü trafikler, öyle efsanevi sololar ve ataklar barındırıyor ki kendinizi müziğin bambaşka bir derinliğinde buluyorsunuz. Elbette sadece metal ve türevleri olmuyor sizi dolduran, ambient'tan jazz'a kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsayan altyapıları mevcut ve bunların arasından tek bir tarza bağlılık oluşturmak kesinlikle gruba haksızlık olur! Öte yandan bir Animals As Leaders havası da belli kısımlarda hissedilmiyor değil, fakat onların dahi bir adım ötesinde olduklarını söylemeliyim. Burada da bariz bir 'gitarist' etkisi söz konusu; Modern Day Babylon'un beyni, gitarı, synth- programming ustası ve prodüksiyonu Tomáš Raclavský'nin bir eseri. Bu büyük beyin, basta Marek Mrvík ve davulda Vojta Šeminský'in harikulade uyumlarıyla ve enstrümanlarıyla döktürdükleri teknikleriyle sapasağlam bir djent altyapısı oluşturmaya yetmiş, hatta artmış, (t)aşmış.
Parçalar arasında kıyas yapmak oldukça zor, nitekim her birinin kendine ait bir dünyası var gibi. Sırp asıllı Boston'lı gitarist David Maxim Micic'in biraz da doğu ezgilerinden esinlenerek 2 dakikaya yakın olağanüstü bir solo attığı "Universal Intelligence", metalcore ve djent bileşimleriyle dolup taşmış ve sololarında hayat bulabileceğiniz sarsıcı parçalardan "Instant Djentlemen" ve "Shivers", inişli çıkışlı trafiğini aksak metalcore ritmleriyle donatmış "Unknown Guest" ilk dinleyişte öne çıkanlar. Hemen her parçalarında tadından yenmeyecek, dinlemeye doyulamayacak sololar mevcut; bunlar arasında kaybolmaktansa her biri içinde kendi hikayenizi ve ruhunuzu bulabileceğiniz kanaatindeyim. Örnek babında, "Shivers" adlı muhteşem eseri aşağıda dinleyebilirsiniz. Fakat unutmayın, bu parçanın vokalli versiyonu albümün bonusu olarak geçmekte ve vokalde Zdeněk Lipenský adında genç bir yetenek var!
Djent her ne kadar icraası zor bir tarz olsa da, eğer "içinizde" varsa sizin için en güzelini ortaya koyabiliyorsunuz. Emeğin ve tekniğin insan ruhunda birleşmesi, The Manipulation Theory gibi bir eser çıkarıyor ve altını da hiçbir şekilde boş bırakmıyor. Senenin mutlaka takip edilmesi ve defalarca işleye işleye dinlenilmesi gereken albümlerinden olduğunu belirterek, sonraki makalede görüşmek dileğiyle diyorum.
Esen kalın.
1. Key Of Existence
2. The Sings
3. Instant Djentlemen
4. Hearse The Halo
5. Unknown Guest
6. Shivers
7. Universal Intelligence
8. Analog Love
9. Shivers feat. Zdeněk Lipenský
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder